Udobno, praktično in šik – le katero obutev bi lahko opisali na tak način? Dobre stare zimzelene espadrile! Nekatere od vas verjetno že leta prisegate nanje, druge pa jih še ne poznate tako dobro. A nič zato, mi bomo z modeli v svoji ponudbi poskrbeli, da bo ta obutev zapeljala prav vsako izmed vas. Tudi tiste med vami, ki espadrile ponosno in navdušeno nosite, pa morda ne poznate njihove izjemno zanimive zgodovine.

Današnji šik in moderni damski čevlji, ki imajo lahko tudi višjo peto, so največkrat iz blaga ter imajo elastičen podplat, so bili prvič omenjeni že v začetku 13. Stoletja. Njihovo poimenovanje, v izvirniku espadrille, sicer izvira iz francoskega jezika, natančneje iz okcitanščine, v katero se je preneslo iz katalonščine. Katalonska beseda espardenya je namreč že v starih časih opisovala obutev, narejeno iz mediteranske rastline esparto. Ta je bila zaradi svoje čvrstosti izjemno priljubljena med kmečkim živežem, tako da so ljudje espadrile sprva izdelali kar sami. Razlog, da jih tudi danes, ko ljudje čevljev ne izdelujejo več kar doma in s preprostimi orodji, nosijo ženske tako rekoč po vsem svetu, se nedvomno skriva v njihovi praktičnosti, vsestranskosti in udobju.

Če se takšni čevlji slučajno valjajo po kaki od vaših omar ter se še niso srečali z vašimi stopali, vam zato toplo svetujemo, da jih nemudoma preizkusite. Uživali boste v spoju udobja in elegance, obenem pa se boste po mestu lahko sprehajale s trendovskim korakom. Espadrile so torej iz obutve kmetov, kasneje pa tudi mestnih delavcev, prerasle v pravo modno uspešnico, posebej v Franciji in Španiji, kjer jih ženske najpogosteje obujejo spomladi ali poleti. Njihova lahkost in materiali namreč omogočajo stopalom, da ta dihajo, obilica različnih stilov – od klasičnih minimalističnih do elegantnih – pa je razlog, da so primerne skorajda za vsako priložnost. Četudi je velika večina modelov, ki jih trenutno najdemo na trgu, namenjena nežnejšemu spolu, pa se tu in tam najdejo tudi kake espadrile za moške. Kakšne espadrile pa so všeč vam? Espadrile so danes na voljo v toliko različicah, da je nemogoče obdržati pregled nad vsemi izvedbami. Tu so živopisane z zanimivimi vzorci in celo bleščicami, take s paščki, pa tiste z odprtinami za prste ali odprtim prednjim delom …

Marsikdaj se zato srečamo pred dilemo, kako sploh izbrati prave, pa tudi, s čim jih nositi. Modne zapovedi na tem področju sicer najpogosteje zapovedujejo najrazličnejše vrste jeansa, pa naj gre za kavbojke ali celo kratke hlače in krila. Tudi bombažnim ali lanenim oblačilom se lahko zelo lepo podajo ter odlično dopolnijo vaš edinstven slog. Če pa ste nekoliko drznejše sorte ali radi preizkusite kaj novega, pa lahko espadrile kombinirate celo z bolj elegantnimi kosi oblačil, denimo z oblekami. Takšna kombinacija vas bo nedvomno predstavila v bolj igrivi, prisrčni in očarljivi luči. Če vseeno ne bi radi preveč izstopali, pa lahko odločite tudi za elegantnejše espadrile s polno peto, s katerimi boste izžarevali zrelost, eleganco in profesionalnost. Združite jih z bombažnim krilom ali elegantno obleko ter bodite pripravljeni, da na naslednjem sestanku ali svečani prireditvi zasijete v polni luči..

Prikaz vseh 9 rezultatov